Roeselaarse kajakvaarders: kajakpolo

Kajakpolo

Wat is Kajakpolo?

Een kruising tussen waterpolo, rugby en kajak, dat is kajakpolo. Een wedstrijd duurt 2 keer 10 minuten en wordt gespeeld tussen 2 teams van 5 spelers. Scoren doe je in een doelkader dat 2 meter boven het water hangt en door de keeper verdedigd wordt met een peddel die hij/zij in de lucht houdt.

Kajakpolo in 5 regels:

  1. Een tegenstander die de bal heeft mag je omduwen. Dat betekent daarom niet dat er veel gezwommen wordt in een kajakpolowedstrijd, want door te eskimoteren (een techniek waarmee je de kajak terug rechtdraait) kom je heel stel terug boven water.
  2. De wedstrijd begint met een sprint naar de bal die door de scheidsrechter in het midden van het speelveld gesmeten wordt. Twee spelers varen dan zo snel mogelijk naar de bal toe wat tot spectaculaire beelden kan leiden.
  3. Verdedigers mag je wegvaren om dichter bij het doel te raken, dit lukt het best door met de top van je kajak onder een andere kajak te duiken.
  4. De bal wordt rondgepast met de hand, maar mag onderschept worden met de peddel, zolang die niet binnen handbereik komt.
  5. Een team heeft 60 seconden de tijd om een doelpoging te wagen, anders gaat de bal naar de tegenstander. Dit zorgt ervoor dat kajakpolo een heel snelle en intensieve sport is.

Kajakpolo bij RKV!

 
Bij de Roeselaarse Kajakvaarders spelen we kajakpolo zowel op competitief als recreatief niveau. Recreatief spelen we geregeld een vriendschappelijk wedstrijdje polo na de afstandstraining en in de winter organiseren we af en toe een initiatietraining in een binnenzwembad voor wie eens van de sport wil proeven. Een eerste wedstrijdervaring kan men opdoen tijdens een propagandatoernooi, waar men het opneemt tegen andere beginnende (jeugd)ploegen.
 
In competitie spelen de Roeselaarse Kajakvaarders met 5 ploegen die aantreden in verschillende klassen van de Belgische competitie, gaande van de jeugdklasse tot 1ste nationale. Ook nemen de Roeselaarse Kajakvaarders geregeld deel aan internationale toernooien in binnen- en buitenland.
 

Meer weten?

 
Wil je graag meer weten over kajakpolo of wil je de sport eens uitproberen? Spreek dan zeker onze kajakpoloverantwoordelijke of één van de trainers aan. Zij geven graag de nodige uitleg.
Wie dit allemaal zijn, vind je terug op onze pagina 'bestuur' of ons 'organogram'.
 
Om al een idee te krijgen van hoe de sport er uitziet, kan je hieronder een filmpje zien van het wereldkampioenschap in 2014. Frankrijk behaalde daar goud bij de mannen en Duitsland bij de vrouwen. België eindigde op een 9de plaats met de mannenploeg die toen deelnam.