Roeselaarse kajakvaarders: Verantwoord op het water

Verantwoord op het water

Sporten is een geweldig leuke manier om je vrije tijd door te brengen, zolang het op een veilige manier gebeurt.

Wie het water opgaat doet dat best niet onvoorbereid! Bij de Roeselaarse Kajakvaarders besteden we hier heel wat aandacht aan en dat doen we als volgt:

 

  1. Tijdens trainingen dragen we steeds een zwemvest, als we kajakpolo spelen dragen we bovendien ook een helm.
  2. Een kajak is heel wat wendbaarder dan andere vaartuigen zoals vrachtschepen en speedboten. Daarom geven we hen voorrang op het water en varen we allemaal langs dezelfde kant van het kanaal bij het kruisen.
  3. In de winter is het vroeg donker, dus tijdens de avondtrainingen gebruiken we lichtjes om onze kajaks goed zichtbaar te maken.
  4. Om blessures te voorkomen beginnen we de training met een goede opwarming. pas daarna komen de meer intensieve vaaroefeningen.
  5. Er zijn maar weinig dingen die ons tegenhouden om het water op te gaan, dus ook in de winter blijven we varen. We zorgen er wel voor dat we aangepaste kledij dragen hiervoor. Peddelwanten en voldoende thermische kledij zijn geen overbodige luxe!
  6. Bij onweer blijven we uit de buurt van het water.
  7. Vaar nooit alleen, de trainingen zijn opgedeeld in verschillende groepen. Blijf steeds bij je groep en trainer.

 

 Meer info over veiligheid op het water

  • Informatie over 'Veiligheid, leefregels en basisredding' op de site van de Vlaamse Kano- en Kajakfederatie (Peddelsport vlaanderen): klik hier