Roeselaarse kajakvaarders: wildwater » informatie

Wildwater

Wat is Wildwaterkajakken?

Wildwatervaren is een discipline van het kajakken waarbij het erom gaat om zonder problemen wildwater te bevaren. Het is een echte adrenaline-natuursport en wordt ook aanzien als de avontuurlijkste versie van het kajakken.

Wildwatervaren wordt ook gedaan met grote rafts, en hydrospeeds ('wildwaterzwemmen') maar in deze discipline wordt er gebruik gemaakt van speciaal ontworpen kajaks om het wilde water te trotseren. 

Disciplines in Wildwatervaren

Er zijn een aantal disciplines op wildwater:

  • Kanoslalom (Olympische sport): een bepaald parcours (aangegeven met rood/witte en groen/witte poortjes) op stromend water in een zo kort mogelijke tijd zonder strafpunten afvaren
  • Afvaart: een riviertraject in zo kort mogelijke tijd afvaren
  • Freestyle: hierbij worden zo veel mogelijke moeilijke moves gemaakt in een golf op de rivier (of in de branding): cartwheels, salto's, en vele andere moves zijn mogelijk. Ook hier worden wedstrijden in gehouden
  • Raften: een riviertraject in een raft afvaren. Er worden ook raft-wedstrijden gevaren. 

 

Wildwaterkajakken bij RKV!

Wildwaterkajakken is waarschijnlijk één van de meest spectaculairste disciplines binnen onze club.  De Roeselaarse Kajakvaarders bieden 2 disciplines aan:

  • Freestyle
  • Afvaart

In onze club leren onze leden tijdens verschillende buitenlandse trips en stages hoe ze op een correcte en veilige manier moeten varen op stromend water.

Onze leden die al enige ervaring hebben op wildwater kunnen tijdens het jaar regelmatig mee op uitstapjes naar plekken waar ze deze discipline kunnen beoefenen.

 

Een interessante inkijk vind je bij de foto's en films of op onderstaande Video waar bekende Belgische Youtubers Wildwaterkajakken, de olympische sport 'Canoe Cross' proberen. Zoals ze zelf zeggen: One of the hardest sports I have ever done.